image20

Het jaar van Rembrandt & de Gouden Eeuw

Rembrandt & de Gouden Eeuw

Dit jaar vieren wij tijdens het Jaar van Rembrandt. 

Het is 350 jaar geleden dat hij geleefd heeft en wordt herinnerd als de grootste meester van de Gouden Eeuw!

 

De meesterlijke toets van Rembrandt


Rembrandt werd geboren in 1606 in Leiden. Daar leerde hij in zijn jeugd het ambacht van het schilderen. In 1620 werd hij door zijn ouders naar de universiteit gestuurd. Dat duurde niet lang, want zijn hart lag bij het  schilderen. Hij ging in de leer bij  Jacob van Swanenburch en later in Amsterdam bij Pieter Lastman. De tentoonstelling "de Jonge Rembrandt" in het museum "De Lakenhal" in Leiden staat volledig in het teken van deze periode. 


Rembrandt onderscheidde zich in die tijd van de rest door veel te variëren in de onderwerpen. In het begin schilderde hij voornamelijk Bijbelse taferelen. Dit deed hij in bonte kleuren met een precieze toets. Het is ook geen geheim dat Rembrandt beïnvloed werd door de Italiaanse meesters. 


In 1631 verhuisde hij naar Amsterdam, waar hij zijn eigen atelier had. Onder zijn vele leerlingen waren Ferdinand Bol, Govert Flinck en Carel Fabritius. Dé laatst genoemde word als een van grootste talenten van Rembrandt's gezien.


In Rembrandts eigen werk werd het kenmerkende licht-donkercontrast steeds sterker, zijn toets steeds losser, de werken dramatischer. Naast portretten schilderde hij veel historiestukken en maakte etsen en tekeningen.


Tentoonstellingen & activiteiten

In heel het land kan je dit jaar genieten van vele tentoonstellingen in:  


Royal Talens & Rembrandt

Win de ultieme Rembrandt Art Experience!


Tijdens het jaar van Rembrandt organiseert Royal Talens een internationale wedstrijd voor kunstenaars met het wedstrijdthema ‘Hoe heeft Rembrandt jou geïnspireerd?’. 


De winnaars ontvangen de ultieme Rembrandt Art Experience: 

Een trip naar Nederland waarin zij worden ondergedompeld in alles wat met Rembrandt te maken heeft. Zoals een bezoek aan de verffabriek waar Rembrandt verf op ambachtelijke wijze wordt gemaakt, een bezoek aan het huis van de schilder Rembrandt en het Rijksmuseum, waar de winnende kunstwerken komen te hangen tijdens een diner voor de winnaars!

The Art Competition

Project Rembrandt

Competitie voor "Project Rembrandt"

Dit jaar heeft de NTR voor het Rembrandt jaar een speciale tv-serie ‘Project Rembrandt’ gelanceerd. Als aanvulling hierbij is er ook online een competitie voor (amateur) kunstschilders. 


De online deelnemers kunnen via onze website de masterclasses uit de serie volgen en een bijzondere opdracht uitvoeren. Hiermee maken ze kans  om met hun werk in de tv-uitzending te komen en als jury-lid aan te treden!

Masterclass door kunstenares: Iris Frederix

Leer van jurylid en kunstenares Iris Frederix de kneepjes van het vak. 


Elke week krijg je een masterclass van 5 minuten waarin een thema word behandeld. Bij elke les zit een lijst van benodigdheden die bij ons zijn te halen

Dé masterclass video's

Doe jij ook mee!?

Begin maart, start NTR voor iedereen thuis een online competitie. De opdracht is het schilderen van een portret van Annechien Steenhuizen in de stijl van Rembrandt. Ben je een onervaren schilder? Geen paniek! Door de zes masterclasses van Iris Frederix te volgen die op deze site staan, kan jij je optimaal voorbereiden op deze online competitie.


Op zondag 3 maart zal Annechien Steenhuizen van half tien tot tien uur ’s avonds poseren via een live-stream op de Facebook-pagina van Project Rembrandt. Tijdens deze live-stream kun je Annechien en de redactie ook vragen stellen over het programma.

Deelnemers krijgen tot eind maart de tijd om een foto van het geschilderde portret via deze site te uploaden.