Help, het kriebelt!

Alles over wol, Kriebel, Wol -

Help, het kriebelt!

Kriebel wol, wat doe je er aan? Vooral waarom wij zo’n hekel hebben aan kriebelige wol, want als we er naar kijken dat voelen we de kriebel al gaan. 

Het is zo jammer, want wol is warm wanneer het koud is en luchtig wanneer het wat warmer wordt.Het past zich dus perfect aan onze eigen lichaamswarmte aan. Het is niet statisch, dus als je iemand aanraakt springen niet de vonken er van af. Nou ja meestal dan. Wassen is ook niet zo nodig. Je hangt het even uit en voila. Maar ja, de jeuk, de kriebel, wat doe je er aan. Acryl is zo acryl. Je wilt toch ook iets doen aan de plastic soep, de plastic deeltjes die nu overal rondzwerven. Maar ja die kriebel...
Nu het goede nieuws. De laatste jaren is er veel gedaan aan het ontkriebelen van wol, zoals bijvoorbeeld bij de Merino schapen. De Merino schaap heeft wol die weinig tot geen kriebel heeft. Het scheren van deze schapen gebeurt nog steeds door mensenhanden. Het schaap is HET kapitaal van de boer en dus scheert hij het liefst zo zacht mogelijk. Een scheerder die hardhandig is ligt er namelijk zo uit. Letterlijk en figuurlijk, want die merinosschapen hebben aardige hoornen op hun kop. 

Het scheren gebeurt meestal in maart en dat is ook met een goeie reden. Met een zacht vachtje is het makkelijker voor de schapen om hun kleintjes geboren te laten worden en met zo’n zware vacht is het heel vervelend om in de wei te lopen. Voor je het weet rol je om en daar kunnen schapen niet zo goed tegen. Of wat dacht je van vallen in de sloot! Dus scheren moet.

Wat voor ons mensen heel belangrijk is. Mensenbabys hebben moeite zichzelf warm te houden. Dan is dus z'on zacht merinowollen deken een cadeautje van liefde.


2 Kommentare

  • vupvgsasbg

    Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?

  • hhwcabmtgp

    Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?

Hinterlasse einen Kommentar

Language
Dutch
Open drop down