Welke schilderondergrond gebruik ik?

Alles over kleur, Schilderen, Tekenen -

Welke schilderondergrond gebruik ik?

Gelukkig is in de kunst niets verboden of verplicht, maar als je bijvoorbeeld bij gemengde technieken niet voor onaangename verrassingen wilt komen te staan, kun je beter van te voren uitzoeken wat de beste schilderondergrond is voor je werkstuk. In dit artikel laat Rob Wijnands een aantal verschillende ondergronden zien. Hij geeft ook advies over hoe jij je werkstuk zelf zo mooi mogelijk kunt inlijsten. (Door: Rob Wijnands)

Aquarel

Aquarelleren doe je op aquarelpapier. Wat is de speciale eigenschap van dat papier en waarom kun je niet aquarelleren op alle soorten papier? Aquarelpapier is meestal dikker dan tekenpapier. Vanaf 250, liefst 300 grams is de fijnste dikte om op te werken. Verder is aquarelpapier zo gemaakt dat de waterige aquarelverf door het papier wordt opgezogen.


Aquarelverf op speciaal aquarelpapierLosse vellen aquarelpapier plak je met gomtape op een watervast verlijmde plank. Er zijn aquarelbloks en er zijn losse vellen papier. Bij de goede aquarelbloks zijn de vellen papier met de kopse kanten tot een pakketje samen gelijmd. Is de tekening klaar? Dan kun je het bovenste vel met een mesje los snijden waardoor er een nieuw vel te voorschijn komt. Het trekt niet krom tijdens het schilderen wat het inlijsten makkelijk maakt.

Acrylverf, olieverf en alkydverf

Aquarelpapier met gomtape

Deze verfsoorten kunnen op dezelfde ondergrond gebruikt worden.

Acrylpapier en olieverfpapier

Dit is een speciaal gemaakt extra dik papier wat geschikt is voor deze schildertechniek. De dikte is ongeveer 400 grams en het is een simpele, goedkope ondergrond om op te schilderen. Voor studiedoeleinden is het goed geschikt, maar hoe hang je het op als je werkstuk klaar is? Als je geld hebt uitgespaard door het kiezen van een goedkope ondergrond, moet je dat bij het inlijsten vaak weer uitgeven.
 

Canvasboard

Canvasboard van Royal Talens

Canvasboard is een plaat karton waarop schilderslinnen is geplakt. Het is gemakkelijk te gebruiken: plastic verpakking er afhalen en meteen beginnen. Ook voor deze ondergrond geldt dat als het schilderij af is, je het niet zomaar kunt ophangen. 


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Language
Dutch
Open drop down